Kaffeguide.se

Kaffe i naturen

Få saker förgyller en utflykt i skogen lika mycket som en god kopp kaffe.

Logistiken kring kaffe i skogen kan dock vara lite knepig – särskilt om man ska brygga kaffet på plats. I den här artikeln går jag igenom olika sätt att avnjuta en god kopp kaffe i naturen.

Kaffe i termos

Det enklaste sättet att få med sig kaffe i skogen är – förstås – att brygga kaffet hemma i köket. En bra termos kan hålla ditt kaffe varmt i upp till åtta timmar, och det räcker gott och väl till en dagstur i skogen eller en utflykt på fiskebåten. Du hittar min termosrekommendation i webbplatsens artikel om kaffetermosar.
Inte ens den bästa termosen på marknaden kan dock hålla ditt kaffe varmt i mer än ett dygn, så om du ska vara ute i naturen i flera dagar behöver du brygga ditt kaffe på plats.

Att brygga kaffe i naturen

Oavsett vilken bryggmetod du använder så är tillgång till varmt vatten ett måste. Om du bara är ute över dagen så kan du packa varmt vatten i en termos, men om du är ute i flera dagar så behöver du kunna koka upp vatten i fältet. Valfritt stormkök fungerar utmärkt till det ändamålet. Om du planerar att vara ute i naturen ett par dagar så har du troligtvis ett stormkök på packningslistan redan. Om inte så är Primus Lite+ ett väldigt bra alternativ om du bara behöver koka vatten. Om du vill kunna laga mat också så är Trangiaköket en klassiker.

Koka upp vattnet, och låt det sedan stå en stund så att temperaturen sjunker något. Ungefär 95 grader brukar vara den rekommenderande vattentemperaturen när man brygger kaffe. Så länge du ser till att vattnet når kokpunkten så kan du ta vatten direkt från ett vattendrag.

Naturvänlig kaffeutrustning

Mycket kaffeutrustning är gjord i glas och metall, och därför tung, ömtålig och rent allmänt illa lämpad för ryggsäcken. En bryggmetod som fungerar ganska bra när man ska ut i naturen är AeroPress. AeroPress är gjord helt i plast, och därför både lätt och stöttålig. Den kan dessutom göras hyfsat kompakt – ett plus om man har dåligt med utrymme i ryggsäcken. Den brygger dock bara en kopp kaffe åt gången, och är lite knepig att rengöra om man inte har tillgång till rinnande vatten.

Ett annat alternativ är XBrew Coffee Dripper, av Sea to Summit. XBrew är en trattformad filterbryggare i gummi snarlik Hario Vario, med skillnaden att XBrew har ett inbyggt metallfilter och kan fällas ihop till en lättpackad liten disk. Den väger dessutom bara 85 gram – ett stort plus om man är ute på en flerdagarsvandring och försöker hålla ner på kilona.

Jag hade med mig en XBrew Coffee Dripper på några flerdagarsvandringsturer under våren 2020. Nätet på metallfiltret hade gärna fått varit lite finare. Malningsgraden behövde vara ganska grov för att kaffet inte skulle passera mellan maskorna, vilket resulterade i att vattnet rann igenom för snabbt och kaffet blev mer vattnigt än jag skulle önska. Precis som AeroPressen var XBrew också ganska meckig att rengöra ordentligt utan tillgång till rinnande vatten.

Jag vände mig därför till det mest bekväma sättet att få en kopp kaffe i skogen: snabbkaffe.

Nöden har ingen lag

Jag är i vanliga fall inget fan av snabbkaffe – läs artikeln om snabbkaffe om du vill veta varför – men det är svårt att argumentera mot fördelarna med snabbkaffe när man är ute på en flerdagarstur. Det går snabbt och enkelt att brygga, man lämnar ingen kaffesump efter sig, och den enda utrustningen man behöver är en kopp och ett sätt att koka vatten.

Kaffe ska dock smaka gott också, och det är oftast där snabbkaffe faller till föga. Åtminstone det snabbkaffe man hittar i livsmedelsbutiken. Några mindre amerikanska rosterier har börjat experimentera med snabbkaffe producerat med nya processer och bättre bönor. Jag bestämde mig för att ge ett av dem en chans under min vandring på Höga kustenleden sommaren 2020.

Snabbkaffe bryggt på bra bönor av mikrorosterier är en snäv nisch, och kaffet kostar därefter. Märket jag valde heter Voila, och när man slår ihop kostnaden för kaffe, frakt och tullavgift (för import från USA) landade det på ungefär 40 kronor per kopp. Smaken låg närmare baristakaffe än Nescafés snabbkaffe, men kanske inte riktigt 40 kronor per kopp-nära. God kopp kaffe är dock en av höjdpunkterna när man är ute på en flerdagarsvandring, och då kan det få kosta lite extra.

Bryggtips #14

Kaffe är som godast direkt efter bryggningen. Ju längre du väntar, desto mer smak förlorar det – som alla kaffedrickare som någon gång har råkat dricka ljummet kaffe vet. Brygg bara så mycket som du ska dricka, och drick direkt.

Ladda nytt

Upptäck mer från Kaffeguide.se

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa